Συχνές ερωτήσεις

Ο παρόν οδηγός τροποποιήθηκε τελευταία φορά στις 10 Νοεμβρίου 2021.

Συνήθεις απορίες

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ?

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια μοντέρνα, πρωτοποριακή, επαναφορτιζόμενη συσκευή που μας προσφέρει έναν νέο, επαναστατικό, εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος. Μοιάζει, έχει την ίδια αίσθηση και την ίδια γεύση με τα παραδοσιακά τσιγάρα, ενώ ταυτόχρονα παρέχει στους καπνιστές όλη την ευχαρίστηση που προσδοκούν από το κάπνισμα, χωρίς όμως πολλά από τα προβλήματα. Μπορεί ακόμα να περιέχει και νικοτίνη σε όσους χρήστες το επιθυμούν, σε ποσοστά που επιλέγουν οι ίδιοι.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν χρειάζεται να το ανάψετε. Είναι μία μη εύφλεκτη συσκευή που αποτελείται από ένα μικροεπεξεργαστή, μια μικρή επαναφορτιζόμενη μπαταρία και ένα ανταλλακτικό φίλτρο που μπορεί να περιέχει νερό, προπυλενογλυκόλη, φυτική γλυκερίνη, νικοτίνη (εφόσον το επιλέξετε) και αρωματικές ουσίες που μιμούνται τη γεύση του καπνού (ή οποιαδήποτε από τις άλλες γεύσεις διαλέξετε). Όταν εισπνεύσετε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ξεκινάει μια διαδικασία ατμοποίησης που απελευθερώνει ατμό ο οποίος διαλύεται στον αέρα σε μερικά δευτερόλεπτα. Με τον τρόπο αυτό μιμείται όλες τις φυσικές και συναισθηματικές απολαύσεις του παραδοσιακού καπνίσματος.

Πως λειτουργεί ?

Κάθε ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει δύο (2) κύρια μέρη:

Ο ατμοποιητής που βρίσκεται συνήθως στο τμήμα που είναι πιο κοντά στο στόμα μας και περιλαμβάνει το χώρο αποθήκευσης του υγρού άτμισης και σε κάποιες περιπτώσεις αναλώσιμα φίλτρα.
Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία που αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι του συνόλου του ηλεκτρονικού τσιγάρου και είναι το κάτω μέρος της συσκευής.
Εισπνέοντας ο καπνιστής ενεργοποιεί τον ατμοποιητή, ο οποίος θερμαίνει το υγρό στην ηλεκτρική συσκευή, έτσι ώστε να ατμοποιηθεί το υγρό αναπλήρωσης (e-liquid), προκειμένου να δώσει στον χρήστη την απολυτή αίσθηση του καπνίσματος. Ο «καπνός» που δημιουργείται είναι στην ουσία ατμός ο οποίος διαλύεται σχεδόν αμέσως στον αέρα και δεν αφήνει καμία μυρωδιά. Στην άκρη της συσκευής, συνήθως υπάρχει ένα led το οποίο ενεργοποιείται με κάθε εισπνοή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του έναντι του παραδοσιακού τσιγάρου και των θερμαινόμενων ?

– Μοιάζει, έχει την ίδια αίσθηση και την ίδια γεύση με τα παραδοσιακά τσιγάρα
– Δεν περιέχει πίσσα, μονοξείδιο, διοξείδιο του άνθρακα και άλλες βλαβερές ουσίες.
– Κοστίζει λιγότερο από τα μισά χρήματα που διαθέτει για τσιγάρα ένας μέσος καπνιστής.
– Περιέχει έως και καθόλου νικοτίνη εφόσον το επιλέξετε.
– Είναι καθαρό… χωρίς στάχτες, αναπτήρες, τασάκια!
– Ο ατμός που βγάζει διαλύεται σε λίγα λεπτά στον αέρα και δεν αφήνει την απωθητική μυρωδιά του καπνού στο χώρο, τα ρούχα και τα μαλλιά σας.
– Ο ατμός του δεν ενοχλεί τα μάτια.
– Έχει πολλές γεύσεις και οι χρήστες του επιλέγουν ποιο άρωμα θα «ατμίσουν» ανάλογα με την ώρα ή τη διάθεσή τους.
– Είναι ευέλικτο, καθώς ο χρήστης μπορείς να «ατμίσει» όσο ακριβώς θέλει παρά να νιώθει ότι πρέπει να τελειώσει ή να χαραμίσει ένα ολόκληρο τσιγάρο.

Είναι κατάλληλο για όλους ?

Όλα τα προϊόντα του VapeStation απευθύνονται σε ενήλικους καπνιστές. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από μη καπνιστές, παιδιά, εγκύους, θηλάζουσες μητέρες και γενικά από άτομα που πάσχουν ή κινδυνεύουν από καρδιοπάθειες, υψηλή πίεση, διαβήτη ή παίρνουν φάρμακα για κατάθλιψη και άσθμα.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν αισθανθείτε συμπτώματα κακής χρήσης νικοτίνης όπως ζαλάδες, εμετούς, ναυτία, διάρροια, αδυναμία και ταχυπαλμία. Εάν καπνίζετε σας ενθαρρύνουμε να το αντικαταστήσετε. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι προϊόντα διακοπής καπνίσματος ούτε έχουν δοκιμαστεί σαν τέτοια. Κρατήστε τα προϊόντα μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Η κατάποση κομματιών μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό. Η κατάποση των διαλυμάτων νικοτίνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δηλητηρίαση. Η νικοτίνη είναι εθιστική ουσία. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση, θεραπεία ή πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας, κατάστασης φυσικής ή ψυχικής και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε αντικατάσταση των συμβουλών του γιατρού σας

Συμπληρωματικές Πληροφορίες

Σύγκριση συστατικών ηλεκτρονικών τσιγάρων έναντι παραδοσιακών τσιγάρων

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν κατά κύριο λόγο προπυλενογλυκόλη, φυτική γλυκερίνη και κατά δεύτερο λόγο νερό, νικοτίνη (προαιρετικά) και αρωματικές ουσίες που μιμούνται τη γεύση του καπνού.

Από την άλλη μεριά, η λίστα των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται κατά την καύση των παραδοσιακών τσιγάρων είναι ατελείωτη. Έχουν ανιχνευτεί περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες που συμπεριλαμβάνουν πίσσα, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, αρσενικό, φορμαλδεϋδη κλπ, ενώ 30 τουλάχιστον από αυτές θεωρούνται καρκινογόνες πρώτου βαθμού.

Είναι οικονομικότερο από το παραδοσιακό τσιγάρο και άλλες μεθόδους όπως τα θερμαινόμενα ?

Όλοι οι καπνιστές γνωρίζουν ότι το κάπνισμα είναι πλέον μια ακριβή συνήθεια. Η αλήθεια είναι ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σαφώς οικονομικότερο από το παραδοσιακό τσιγάρο.

Είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μέθοδος διακοπής του καπνίσματος ?

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ΔΕΝ είναι προϊόν διακοπής καπνίσματος, ούτε έχει δοκιμαστεί σαν τέτοιο. Είναι εναλλακτικό προϊόν καπνίσματος, χωρίς σύννεφα καπνού, στάχτες, αναπτήρες, τασάκια! Ο ατμός που βγάζει διαλύεται σε λίγα δευτερόλεπτα στον αέρα και δεν αφήνει την απωθητική μυρωδιά του καπνού στο χώρο, τα ρούχα και τα μαλλιά σας. Είναι εύκολο στη χρήση και οικονομικότερο από τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Τι περιέχει το υγρό αναπλήρωσης?

Το υγρό αναπλήρωσης περιέχει προπυλενογλυκόλη (PG) ή φυτική γλυκερίνη (VG) ή μείξη και των δύο, αποσταγμένο νερό για αραίωση, αρωματικά υγρά βρώσιμα και στην περίπτωση που το επιλέξετε νικοτίνη. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το επίπεδο της νικοτίνης που θα περιέχεται στο αναλώσιμο φίλτρο. Διατίθεται σε διάφορες περιεκτικότητες σε ποσοστό από 0% (non) έως 1,8% (high). Τα παραπάνω ποσοστά τοις εκατό, έχουν επικρατήσει και σαν ονομασίες (π.χ. 12άρι υγρό). Στο κατάστημά μας θα βρείτε μια σειρά διαφορετικών γεύσεων όπως cappuccino, καραμέλα, μέντα, μπισκότο, μήλο, σοκολάτα κ.α., τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε και επιτόπου.

Τι είναι η Προπυλενογλυκόλη ?

Η προπυλενογλυκόλη θεωρείται γενικά ασφαλής για χρήση σε τρόφιμα και φάρμακα από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Σήμερα χρησιμοποιείται για χρωματισμό τροφίμων, σαν πρόσθετο για τη διατήρηση τροφίμων, καλλυντικών και φαρμάκων. Στα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιείται για να παράγει τον ατμό που μοιάζει με καπνό και για τη διατήρηση της γεύσης.

Που μπορώ να αποθηκεύω τα τα υγρά αναπλήρωσης μου ?

Είναι καλό να φυλάτε τους ατμοποιητές και τα υγρά αναπλήρωσης σας σε δροσερό, στεγνό και σκοτεινό σημείο και πάντα μακρυά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Τι είναι η Προπυλενογλυκόλη ?

Η προπυλενογλυκόλη θεωρείται γενικά ασφαλής για χρήση σε τρόφιμα και φάρμακα από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Σήμερα χρησιμοποιείται για χρωματισμό τροφίμων, σαν πρόσθετο για τη διατήρηση τροφίμων, καλλυντικών και φαρμάκων. Στα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιείται για να παράγει τον ατμό που μοιάζει με καπνό και για τη διατήρηση της γεύσης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο